Barcelona jest pionierem pośród hiszpańskich zespołów, jeśli chodzi o opracowanie szczegółowej metodologii w zakresie żywienia. Nad tą metodologią czuwa dr. Toña Lizárraga, odgrywająca kluczową rolę w zapewnieniu zespołowi Quique Setiena jedzenia zrównoważonego, zdrowego i zapewniającego niezbędne paliwo.
Celem Lizárragi oraz szefa kuchni Adrii Ponce jest dopilnowanie, aby dla członków drużyny odżywianie stało się łatwe i stanowiło część ich codziennego życia. W miasteczku sportowym Sant Joan Despí zawodnicy korzystają z bufetu ze starannie dobranymi produktami, wybranymi dla nich przez zespół dietetyków.
Na ścianach Ciutat Esportiva znajdują się plakaty z poradami żywieniowymi dla wszystkich zawodników i członków pierwszego zespołu, wśród których najbardziej w oczy rzuca się ten ze stwierdzeniem: "Zawartość twojej lodówki zdradza wiele o Tobie, do pełna wypełnij ją dobrym jedzeniem". Inny plakat odnosi się do przygotowań w dniu meczowym z przesłaniem: "Przed meczem upewnij się, że Twoje mięśnie i żołądek dostały zdrowe pożywienie". W związku z tym, że drużyna Barcelona nie je już razem kolacji przed meczami na Camp Nou, na zawodnikach spoczywa jeszcze większa odpowiedzialność, aby bardziej szczegółowo doglądać, co jedzą przed spotkaniem. Trzecia złota zasada w centrum treningowym mówi: "Blender powinien być pełen owoców i warzyw: energii i witalności". Jest to nawiązanie do zawodników przygotowujących zdrowe koktajle, które są bogate w witaminy i białka. Na ostatnim plakacie można zobaczyć tekst podsumowujący trzy poprzednie plakaty: "Bądź zdrową wersją siebie".
Dietetyk Dr. Lizárraga i szef kuchni Ponce stale rozmawiają z graczami Barcelony o znaczeniu zrównoważonej i zdrowej diety, a także konsekwentnie przypominają o zakazie spożywania przetworzonych ciast i ciasteczek, wędlin i smażonych potraw.